zaterdag 9 oktober 2010

Hosters, prutsers, wat is het verschil?

Nee, geen artikel over hoe je en goede hoster herkent, maar een korte ventilatie over de stupiditeit van de gemiddelde onwetende die zichhoster noemt.

Casus in casu: Byte.nl. Wie mij kent weet dat ik een haat-liefde verhouding met ze heb. Bij vlagen zijn ze brilliant en bij vlagen zijn ze te dom om... afijn verzin maar wat waarvoor je niet slim hoet te zijn.

Wat wil het geval; Byte draait MySQL. Dat opzich is al fout maar ach... Nu pochen ze graag over hun gigantische serverpark en hun loadbalancing capaciteiten en dat ze regelmatig upgraden naar nieuwere versies die "veel sneller" zijn.

De laatste "upgrade" ging echt geweldig, alles bleef gewoon werken, tot het stopte met werken. Hoe merken we dat? Nou gewoon; php hangt op z'n sessions. Hoe zegt u? Nou gewoon, een deadlock op sessionfiles waardoor PPH crasht. Even bellen met Byte en het wordt weer opengewrikt, vlot en correct. Maar daarna gaat de database mekkeren over een conflict bij de transactions. Da's *heel* erg vreemd omdat je daarvoor wel heel exotische capriolen moet uithalen.

Byte gebeld, uitgelegd, en de repliek was weinig verassend: "uw queries zijn erg complex", met een fije ondertoon van "u is een prutser". Prachtig om van een amateur te horen dat je als DBA eigenlijk niet weet wat je doet....

Kortom; ik ben ook niet onfeilbaar dus ik ga optimaliseren. Ik probeer een index te maken op een tabel van een wopping 140.000 records van nog geen 100 bytes elk. Mag je raden hoe lang dat duurt.... 10 seconden? 15? Wat dacht je van 23 MINUTEN? Waar zou dat aan liggen denk je; complexe queries of een slecht opgezette database?

Afijn, tegen die tijd klaagden andere klanten ook al over de performance van hun sites dus heeft byte na herhaaldelijk klagen van ons de boel verhuist naar een andere server en je raad al dat het daarna allemaal weer razendsnel was.

Het blijft lastig om je eigen servers goed te monitorren, en mysql's performance onderhouden blijkt al helemaal lastig.